De signalen dat je te veel stress ervaart.

Soms is in balans blijven heel erg lastig. Je bent op dat punt in je leven gekomen, waarbij je een baan hebt, een hypotheek, misschien wel een relatie en kinderen, vrienden, sporten en andere sociale activiteiten etc. Je hebt het gevoel dat je de hele dag aan moet staan. Je baan vraagt veel van je en een 9 tot 5 mentaliteit bestaat tegenwoordig niet meer. Je telefoon staat niet stil en de mails blijven maar binnenkomen. Daarnaast moet het leven heel leuk zijn en mag je niets missen. Een dagje op de bank zitten, kan echt niet meer. Je spreekt met vrienden af, je gaat uiteten, doet een drankje in de kroeg, gaat samen sporten etc. Zeker nu de corona-tijd voorbij is en de terrassen weer open zijn, wordt van jou verwacht dat je daar natuurlijk bent. Je kunt echt niet afhaken, want stel je voor dat je iets mist. Of dat een ander denkt dat je een saai leven hebt. En als je dan een keer besluit om op zaterdag thuis te blijven en je scrolt door je social media en ziet dat andere mensen toch leuke dingen doen, dan baal je dat je toch niet bent mee gegaan. Maar is het echt zo erg om even voor jezelf te kiezen? Even niets te doen? En wat gebeurt er als je die druk heel lang op jezelf legt?

Je lichaam en je hoofd hebben rust nodig. Je put jezelf uit door altijd maar door te gaan. Dit kun je een tijdje volhouden, maar op een geven moment ben je op. Je krijgt fysieke klachten, zoals slecht slapen, hoofdpijn, duizelig, moe, nek- en rugklachten etc. Ook verandert het één en ander op emotioneel gebied. Zo kun je je ontevreden, prikkelbaar, onzeker, ongemotiveerd voelen en kan er spraken zijn van stemmingswisselingen. Je gaat je anders gedragen. Je bent bijvoorbeeld agressief, je gaat meer roken en drinken, je bent geremd, je presteert slechter, je laat alles uit je handen vallen, je isoleert je zelf van anderen of je meld je vaker ziek. Die uitputting heeft ook invloed op je cognitie. Je bent besluiteloos, piekert veel, kunt je moeilijk concentreren, je bent verstrooid, gaat van de hak op de taken en prioriteiten stellen is heel lastig.

Al deze signalen geven aan dat je langdurige blootgesteld bent aan stress. Wanneer je langere tijd aan stress blootgesteld bent en de signalen negeert, dan kan dit leiden tot een burn-out. En dat heeft grote gevolgen voor jezelf. Dus herken jij deze signalen, pak het dan aan voordat je helemaal uitgeput bent.

Een aantal tips:

  • Zeg vaker nee;
  • Plan minimaal één avond, dagdeel voor jezelf in. Ga een boek lezen, Netflix kijken etc.;
  • Pak de fiets naar je werk, zodat je lekker je hoofd leeg kunt maken;
  • Leg je telefoon eens bewust een uurtje weg;
  • Probeer voor het slapen gaan eens een bodyscan om je lichaam te ontspannen (kijk op youtube);
  • Beantwoord een keer geen mail in weekend;
  • Stel prioriteiten, doe alleen dingen waar je energie van krijgt.

Hulp nodig, maak dan een afspraak bij een coach of psycholoog die jou kan helpen.