EMDR

 

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit is een vorm van therapie die mensen helpt die last blijven hebben van een schokkende/ingrijpende gebeurtenis. Soms maak je iets in je leven mee, waar je last van blijft hebben. Je hebt een ongeluk gehad en je vindt het moeilijk om weer in de auto te stappen. Je hebt iets naars meegemaakt, waardoor je niet meer naar de tandarts durft. Je durft niet voor publiek te praten, omdat dit zoveel stress oplevert dat je er niet meer van kunt slapen. Bij heel veel stress kan dit leiden tot nachtmerries, flashbacks en het vermijden van bepaalde gebeurtenissen of personen. 

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar EMDR. Cliënten reageren goed op EMDR, de klachten verminderen. Daarnaast is EMDR een korte therapievorm en kun je al binnen enkele sessie van je klachten/problemen af zijn.

Voor wie is EMDR?

  • Je hebt nog steeds van een ongeval dat je hebt meegemaakt;
  • Hebt je bedreigd of ernstig onveilig gevoeld;
  • Bent ernstig ziek;
  • Ervaart angst om te vliegen;
  • Bent bang voor de tandarts;
  • Angst om in het openbaar of voor een groep te spreken;
  • Een nare bevalling gehad;
  • Hebt ervaring met verlies, bijv. van een geliefde, een baan etc.

Hoe gaat een sessie in zijn werk?

Allereerst kijken we in een intakegesprek wat precies het probleem is en welke klachten je daarbij ervaart. Ook kijken we of EMDR de geschikte therapie is om jou verder te helpen.

In de volgende sessie gaan we aan de slag met het probleem. Allereerst word je gevraagd om terug te gaan naar het moment dat jouw gevoel in die situatie het heftigst was. Daar maken we een menteale foto van. Daarna stap je zelf uit de foto. Je houdt contact met het gevoel dat de situatie oproept en blijft de foto in gedachten houden. Daarna wordt je werkgeheugen belast door bewegingen te maken met je ogen. Dit kan met het volgen van een vinger, geluiden of fysieke tikje op je schouders. Na dit een aantal keer gedaan te hebben, zal je zien dat het gevoel afneemt en dat je op een andere manier naar je foto kunt kijken. Wanneer jouw nare gevoel weg is, plaatsen we een positief gevoel terug. Wanneer je merkt dat je weer in zo’n zelfde nare situatie komt, kun je dat positieve gevoel weer oproepen. 

Soms lukt dit al in één sessie, maar soms zijn er meer sessies voor nodig.

Nadelen

Na afloop van de sessie kan het zijn dat je hier over droomt of flashbacks krijgt. Dit hoort bij het proces en duurt meestal niet langer dan drie dagen. 

Afspraak maken

Direct een afspraak inplannen? Klik dan op de datum en het tijdstip dat jou uitkomt. Wil je liever op locatie in de avond afspreken, neem dan contact op om te kijken wat de mogelijkheden zijn. 

Ben jij benieuwd of EMDR iets voor jou kan betekenen of wil je er meer over weten? Neem dan contact op.