Hoe verander je jouw mindset?

Hoe je met corona-situaties omgaat heeft deels te maken met welke mindset je gebruikt. Zie je alle belemmeringen van een 1,5 m samenleving of lukt het jou om ook de uitdagingen en de positieve kant hiervan in te zien.

Zoals je in de vorige blog over mindset hebt kunnen lezen, zijn er twee verschillende soorten mindsets. In iedere situatie kun je een ander mindset hebben. Wanneer je een groeiende mindset hebt, zie je zaken als een uitdaging. Fouten maken mag, daar kun je namelijk van leren.Door een groeimindset in te zetten in de tijd waarin alles anders is en waar je tegen dingen aan loopt die moeilijk en niet leuk zijn, kun je het voor jezelf gemakkelijker maken.

Stap 1: Accepteer dat je een statische mindset hebt. Die hebben we allemaal wel eens een keer. En wanneer je je er van bewust bent, dan kun je er ook wat mee gaan doen.

Stap 2: Wanneer heb jij last van je statische mindset. Bijvoorbeeld als je iets nieuws moet doen. Of juist als wanneer je een toets moet maken. Het kan ook zijn dat je een statische mindset hebt wanneer je te maken krijgt met een grote groep mensen. Welke woorden roept dit bij je op? Is er bijvoorbeeld een stemmetje in je hoofd die zegt, dat je niet goed genoeg bent, je het niet goed genoeg geleerd hebt, je toch een mislukkeling bent? Welk gevoel roept dat bij je op? Waar voel je dat en wat doet dat gevoel met je? Op deze manier leer jij ontdekken wat jou triggert om een statische mindset op te zetten.

Stap 3: Volgens Carol Dweck, de grondlegger van mindsets, is het goed om je statische mindset daarna een naam te geven. Je kunt je statische mindset een naam uit een boek of een film geven of vernoemen naar iemand die je kent. Je kunt natuurlijk ook zelf een naam bedenken. Wanneer je dit ongemakkelijk vindt, noem hem dan Fixed/vast, van fixed of vaste mindset.

Stap 4 : Wanneer je statische mindset dan opduikt, kun je hem/haar aanspreken. Bijvoorbeeld Fixed, ik vind het heel vervelend dat ik het niet kan of dat je geen vertrouwen in mij hebt. Of bedankt voor je advies, maar ik weet zeker dat ik het wel kan.

Stap 5: Vervang je negatieve gedachte door positieve gedachte zoals:

  • Fouten maken mag;
  • Ik kan het wel;
  • Ik ben goed genoeg;
  • Ik ga ervoor;
  • Meer dan mijn best kan ik niet doen etc.

Soms helpt het ook om die helpende gedachtes ergens in het zicht te leggen. Plak ze bijvoorbeeld met een post-it in het zicht, op je computer of zet ze in je agenda. Zo word je steeds herinnerd aan de dingen die je wel kunt.

Wil je meer lezen over mindset dan zijn deze boeken een goede tip:

  • Mindset van Carol Dweck
  • Mindgym van Wouter de Jong
  • Superkrachten voor je hoofd van Wouter de Jong (niet alleen leuk voor kinderen)
  • Master your mindset van Michael Pilarczyk