Hoe ga jij om met stress?

In deze periode gaat alles anders. Nederland is nog net niet op slot. Werken lukt voor veel mensen niet meer op kantoor. Kinderen die thuis zitten. Onzekerheid voor mensen met 0-uren contract of die zelfstandig zijn. We zitten boven op elkaars lip, maar ook afgesloten van elkaar. Daarnaast zijn er ook nog de zorgen voor de mensen om ons heen. Deze periode geeft veel onzekerheid. We weten niet hoe lang dit gaat duren en de gevolgen die we zien zijn nu al enorm groot. Dit kan veel stress opleveren.

Hoe we met stress omgaan noemen we coping in de psychologie. Er zijn zeven verschillende strategieën die we hier voor in zetten:
Actief aanpakken
Je gaat actie ondernemen om met de stress om gaan. Bijvoorbeeld een plan van aanpak. Je maakt een dagplanning met wat je allemaal wilt doen, wanneer je thuis zit.
Confronteren
Je gaat bijvoorbeeld naar je werkgever toe om te zeggen dat het op deze manier niet gaat.
Pallatieve reactie (afleiding zoeken)
Netflixen, toch maar even je huis opruimen. Maar men kan ook afleiding zoeken in te veel eten, alcohol drinken en roken, wanneer dit veel voorkomt kan dit leiden tot verslaving.
Vermijdingsgedrag
Je bagatelliseert het probleem. Het valt wel mee. Ik snap niet waar iedereen nu zo druk over doet….
Sociale steun zoeken
Facetimen, bellen en op deze manier je sociale contacten onderhouden. Bij elkaar troost vinden en je verhaal kwijt kunnen
Piekeren/uiten van emoties
Verdrietig/boos zijn. Blijven nadenken over de situatie en hierin blijven hangen.
Geruststellende gedachtes of positieve framing
Oké als ik de deur niet uit kan, dan heb ik eindelijk tijd voor…. Je kijkt met een positeve bril naar de situatie. Ook helpende gedachtes zoals het komt wel goed kunnen je hierbij helpen.
Maar waarvoor dienen die copingsmechanisme nu?

(a) We proberen het probleem op te lossen;
(b) We proberen ons gedrag aan de situatie aan te passen
(c) We behouden van een positief zelfbeeld;
(d) We passen onze gevoelens aan en verminderen van emotionele stress;
(e) We behouden van een bevredigende relatie met de omgeving en met anderen
(Cohen & Lazarus, 1979; Morrison & Bennett, 2013).

Iedereen gaat dus op een andere manier om met stress. Het één is niet beter dan het ander. Wanneer je je er bewust van bent op welke manier je om gaat met stress, kun je soms voor een ander mechanisme kiezen dat beter bij de situatie past. In het geval van Corona is het handig om te kijken hoe je er thuis het beste van kunt maken, door bijvoorbeeld een plan van aanpak te maken. Ook positieve framing kun je inzetten. Je accepteert de situatie en probeert er het beste van te maken. Sociale steun kun je ook inzetten. Wanneer het niet handig is om fysiek bij elkaar te komen, gebruik dan Facetime, What’s app, Skype of Zoom. Natuurlijk kun je ook nog steeds gewoon met elkaar bellen.

Ik kies ervoor om tussen de middag een lekkere lunch klaar te maken en ’s avonds uitgebreid te koken. Dingen waar ik normaal weinig tijd voor vrij maak op een doordeweekse dag.

Welke manier van coping ga jij inzetten en hoe pak je dat aan?