Wat kan meditatie voor jou betekenen?

Om te weten of meditatie iets voor jou is, is het belangrijk om eerst te weten wat meditatie nu precies is.

Gooi maar eens een tennisbal in de lucht en probeer hem te vangen. Op het moment dat je de tennisbal in de lucht gooit, denk je even aan niets anders dan de tennisbal. Je hoofd is verder helemaal leeg. Je denkt niet aan de dingen die je op je werk nog had moeten doen, die saaie vergadering of de boodschappen die je nog moet halen. Je hoofd is even vrij van gedachten. Meditatie is eigenlijk niets anders dan helemaal in het hier en nu zijn.

Meditatie heeft veel voordelen:

  • Je hebt je emoties beter onder controle;
  • Je kunt je beter focussen;
  • Je concentratie verbetert;
  • De verbinding tussen beide hersenhelften wordt beter;
  • Je bent minder angstig;
  • Je bloeddruk verlaagd;
  • Piekeren wordt steeds minder;
  • Je kunt beter slapen.

Maar hoe moet je nu beginnen met mediteren? Ga je op een kussen zitten in kleermakerzit en heel hard aan niets denken? Dat is hetzelfde als dat je niet aan een roze olifant mag denken. Maar hoe begin je dan wel?

Zorg dat je ontspannen zit of ligt. Dit kan op een stoel, een kussen, in bed of op de bank. Sluit je  ogen, adem drie keer diep in en adem langer uit. Daarna ga je je ademhaling tellen. Elke keer wanneer je inademt, tel je. Bij de eerste inademing zeg je in jezelf 1, beide tweede inademing 2 en zo ga je door. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, ga je weer terug naar je ademhaling en begin je opnieuw met tellen. Probeer dit eerst eens drie minuten. Wanneer dat goed lukt, kun je steeds iets langer mediteren. Net als alle andere dingen die je wilt leren, moet je oefenen. Wees niet te streng voor jezelf als het de eerste keer niet lukt.

Vind je het lastig om dit zelf te doen, maak dan gebruik van een app, zoals Headspace, Meditation moments of Insight timer. Wanneer je een meditatie kiest, kies dan voor een stem die je prettig vindt en een onderwerp dat op dat moment bij je past.

Mediteer jij al of ga jij beginnen met mediteren?