Wat is mindset?

 

Mindset zegt iets over hoe je tegen dingen aankijkt. Carol Dweck is de grondlegger van de theorie over mindset. Ze heeft verschillende onderzoeken naar mindset gedaan en hierover verschillende artikelen gepubliceerd en een boek geschreven.

Volgens Dweck zijn er twee verschillende soorten mindsets. Een vaste (fixed) en een groeiende (growth) mindset. Je hebt niet standaard όf een vaste óf groeiende mindset. Dit kan in iedere situatie weer anders zijn. Wanneer ik mijn werk doe, heb ik een groeiende mindset. Ik zie er uitdaging in en van tegenslagen kan ik leren. Maar wanneer ik ga sporten heb ik een vaste mindset. Andere mensen zijn vast sneller, beter en sterker dan ik. Wat als ik het verkeerd doe, wat als ik het niet volhoud? Dit zijn allemaal gedachten die mij op dat moment blokkeren.

Groeiende mindset

 • Lastig, maar ik probeer het toch;
 • Ik ga door totdat het met lukt;
 • Feedback is een cadeautje;
 • Ik kan alles leren wat ik wil;
 • Wanneer het mij niet lukt, zet ik door;
 • Wanneer iets niet meteen lukt, leer ik.

Vaste mindset:

 • Ik kan het toch niet;
 • Wanneer het niet lukt, geef ik op;
 • Feedback betekent dat ik het niet goed doe.
 • Ik ben er goed in of niet;
 • Ik geef het op, wanneer het niet lukt.

Wanneer heb jij een groeiende (growth) mindset en wat doet dat met jou? 

Wil je meer lezen over mindset, dan zijn deze boeken een goede tip:

 

 • Mindset van Carol Dweck
 • Mindgym van Wouter de Jong
 • Superkrachten voor je hoofd van Wouter de Jong
 • Master your mindset van Michael pilarczyk