Waar krijg jij energie van?

Wanneer je druk in je leven ervaart, kan dit komen doordat sommige dingen je meer energie kosten dan andere je opleveren.

Naast je werk zijn er nog een hoop andere dingen die moeten. Zoals boodschappen doen, koken, keuken weer opruimen, wassen draaien, stofzuigen, je ouders waar je nog even op de koffie moet, die vriendin waar je nog even iets moet afgeven, sporten, mailtjes wegwerken, administratie, verjaardagen en andere verplichte nummers, toch nog even iets voor werk doorlezen en ga zo maar door. Tegen de tijd dat je eindelijk uitgeput op de bank zit, is het tijd om naar bed te gaan. Je avond is voorbij gevlogen en je hebt geen tijd voor jezelf gehad.

Herkenbaar? Waarschijnlijk wel voor een hoop mensen. Al deze dingen zorgen ervoor dat je energie weglekt. Om goed in je vel te zitten is het belangrijk om je verbruikte energie ook weer op te laden. Denk hierbij aan een ouderwetse weegschaal. Wanneer de ene kant zwaar beladen is met dingen waarvan je energie weglekt, dan moet je zorgen dat de andere kant beladen is met dingen waarvan je weer energie krijgt, zodat je weegschaal in balans is. Wanneer je energiegevers en energietrekkers niet met elkaar in balans zijn, raak je uitgeput. Wanneer dit langere tijd aanhoudt kan dit zelfs lijden tot lichamelijke en psychische klachten, zoals slecht slapen, piekeren, vermoeidheid, een burn-out etc. Iedereen krijgt van andere dingen energie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lezen van een boek, een rondje hardlopen, Netflix kijken, een heerlijke maaltijd voor jezelf of vrienden maken, noem maar op. Door bewust tijd in je agenda in te plannen waarbij je een moment voor jezelf kiest, kun je jezelf weer opladen.

Voor de een is het belangrijk om even alleen te zijn en de ander laat zich juist op door met vrienden een hapje te gaan eten of een drankje te gaan doen.

Wat helpt jou om je energie weer op te laden?